Két szó, amit értened kell, ha távolról menedzseled a csapatodat

Két szó, amit értened kell, ha távolról menedzseled a csapatodat

Forrás: forbes.hu

A fő kihívás nem az infrastruktúra, hanem a gondolkodásmód megváltoztatása. A Grow csoport vezérigazgatójának vendégírása.

Az új koronavírusnak köszönhetően szokatlan időket élünk, és számos szervezetnek és vezetőnek, akiknek nincs korábbi tapasztalata a csapatok távoli menedzselésében, most alkalmazkodniuk kell az otthonról dolgozók új valóságához. Itt Magyarországon a legtöbb szervezet arra törekszik, hogy gondoskodjon az informatikai infrastruktúráról és az eszközökről, hogy alkalmazottai hatékonyan és eredményesen dolgozhassanak otthonról.

Az egyik fő kihívás azonban nem az infrastruktúra, hanem a szervezetek vezetőinek gondolkodásmódjának és hozzáállásának fejlesztése. Most egy egyszerű és könnyen használható „puskát” szeretnék átadni ezeknek a vezetőknek. A dolog lényege a kontroll elengedése és a felhatalmazás elfogadása. A gondolataimat két egyszerű mozaikszóban foglaltam össze, hogy könnyebb legyen rájuk emlékezni.

1. Kulcs a csapat menedzseléséhez: TEA

TRUST, vagyis bizalom

Higgy abban, hogy a csapatod tagjai ugyanolyan motiváltan és elszántan dolgoznak a csapat céljainak elérésén, mint te. Ajánld fel nekik a bizalmadat, és figyeld, ahogy felelősségteljesen és elhivatottan reagálnak erre.

„Mindössze annyit engedj el, hogy vizuálisan és fizikailag kontrollálod őket. Higgy az őszinteségükben és a felelősségvállalásukban!”

Emellett, kérlek, hogy tartsd észben, hogy a bizalomépítés kulcsa a sűrű, őszinte és nyílt kommunikáció, különösen ilyen nehéz időkben.

EMPOWERMENT, vagyis felhatalmazás

Ezentúl ne törődj a feladatok és az idő menedzselésével, foglalkozz inkább az eredményekkel és a leszállítandókkal. Hagyj szabadságot a munkatársaidnak abban, hogy megválasszák a feladatvégzésnek a számukra legmegfelelőbb módját és idejét, és csak az eredményeket kérd számon.

AVAILABILITY, vagyis elérhetőség

Miközben lehetőséget adsz nekik, hogy önállóan végezzék a munkájukat, kérlek, ne felejtsd el, hogy vezetőként a feladatod az, hogy elérhető legyél számukra, ha arra van szükségük, hogy konzultáljanak veled, vagy tanácsot szeretnének kérni. Arra is legyél tekintettel, hogy különböző emberek más-más ritmusban dolgoznak hatékonyan. Ennek oka lehet az is, hogy mindenki egyedi körülmények között él most, lehet, hogy kicsi gyerekek vannak mellettük, vagy idős szüleikről kell gondoskodniuk. Ezért érdemes tudnod a csapatod minden tagjáról, hogy ő mikor tud dolgozni, és mikor tud mítingelni vagy megbeszéléseken részt venni. Egy kollégám, aki hosszú ideig dolgozott virtuális csapatokban, azt javasolta, hogy

„érdemes meghatározni egy „törzsidőt” (4–6 órát egy nap), amikor minden csapattag elérhető kell, hogy legyen; ezen az idősávon kívül viszont mindenki akkor dolgozhasson, amikor az neki megfelelő.”

2. Kulcs a csapattagok támogatásához: EAT

EMPATHY, vagyis empátia

A jelen helyzet megkívánja egy vezetőtől, hogy megértse a csapattagok egyéni körülményeit és empátiával forduljon feléjük. Az emberek nagy stresszt élnek át, és ez nemcsak amiatt van, hogy gyorsan alkalmazkodniuk kell az új munkakörülményekhez, hanem azért is, mert aggódnak amiatt, ami körülöttük van, féltik a saját maguk és családjuk egészségét, jól-létét. Ilyen időkben fontos, hogy a vezető képes legyen megértést és empátiát mutatni.

ACTIVE LISTENING, vagyis aktív hallgatás

Most van itt az ideje annak, hogy a vezető helyes kérdéseket tegyen fel, és – ami még fontosabb – figyelmesen, értőn hallgassa meg a válaszokat. Ez azért sem könnyű, mert a metakommunikáció (nem verbális kommunikáció) nagy része elvész a virtuális kapcsolattartás során. Ezért

„alaposan figyelj oda arra, amit a csapatod tagjai mondanak, és fordíts figyelmet a stressz és a bizonytalanság jeleire. Ha ilyet tapasztalsz, akkor törekedj a megértésre és a támogatásra.”

TIME, vagyis idő

Ne feledd, hogy a legtöbb ember számára ez egy új helyzet, és olyan hirtelen következett be, hogy a legtöbb aspektusára nem volt idejük felkészülni: a munkavégzés helyének fizikai kialakítása az otthonokban; a gyerekek otthon vannak távoktatásban, rendszeresen kell idős szülőket vagy egyéb hozzátartozókat támogatni és még a technológiával is csak ismerkednek. Kérlek, adj nekik időt az alkalmazkodásra, és a hatékonysággal, gyors munkavégzéssel kapcsolatos elvárásaidat illetően legyél türelmes.

A szerző a Grow Csoport vezérigazgatója, CxO tanácsadó, inspirációs előadó.

A vendégszerzők külső szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

Nyitókép: Nathan Dumlao / Unsplash

Szóljon hozzá!

sanjay@avicaleader.com
A könyv már megrendelhető a Publio gondozásában